Op 21 maart, de eerste dag van de lente, start het NK Tegelwippen 2025. Dit is een landelijke competitie waarin gemeenten strijden om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Minder tegels en meer groen zorgen voor een prettige en gezonde leefomgeving. Tegels houden warmte vast, waardoor het op warme dagen extra heet wordt. Ook kan regenwater door bestrating minder goed wegzakken, wat zorgt voor wateroverlast. Door tegels te vervangen door planten, struiken of bomen wordt de omgeving koeler en beter bestand tegen extreme regenbuien.
Als aftrap van het NK 2025 wipte wethouder Felix van Ballegooij (inwonerparticipatie) de eerste tegel. Vervolgens legde hij samen met collega’s van De Werf het eerste geveltuintje aan. Geveltuintjes zijn bedoeld voor huizen die direct aan de straat liggen, waarbij enkele stoeptegels worden vervangen door groen. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente en mag niet zomaar zelf worden aangelegd. “Elke tegel telt,” aldus Van Ballegooij. “Door een paar tegels te vervangen door groen, draag je ook al bij.”
Samen aan de slag: welke buurt wipt de meeste tegels?
Roermond doet niet alleen mee aan de landelijke competitie, maar roept ook inwoners op om samen de uitdaging aan te gaan. Straten en buurten kunnen elkaar uitdagen: wie wipt de meeste tegels en zorgt voor het meeste groen?
“Samen vergroenen maakt onze wijken en buurten niet alleen mooier, het brengt mensen ook bij elkaar,” zegt Felix van Ballegooij. “Hoe mooi zou het zijn als buren samen de handen uit de mouwen steken en kijken welke straat de meeste tegels vervangt? Iedereen kan meedoen, of je nu één tegel wipt of een hele tuin aanpakt.”
We werken samen met verschillende organisaties in Roermond om vergroening op zoveel mogelijk plekken te stimuleren. Ook wordt de campagne provinciaal afgetrapt met de Tour de Tegelwipper, waarbij symbolisch een tegel door heel Limburg wordt doorgegeven.
Doe mee!
Inwoners kunnen eenvoudig meedoen door tegels in hun tuin te vervangen door planten en hun bijdrage aan te melden op www.nk-tegelwippen.nl. De tegelstand is het hele jaar door te volgen via de website www.duurzaam.roermond.nl en de social media-kanalen van de gemeente.
Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor de nieuwsbrief van de Gemeente Roermond en ontvang regelmatig tips en acties over duurzaam wonen en leven.